Wow..
Tayang gambar dulu...
Bahan
Tepung Gandum
Soda bikarbonat
Garam
Air
Udang
Lada hitam (optional) - bubuh la dalam tepung mana-mana pun
Cara
Udang dibuang kulit sebab senang nak melantak..tos kan air
Amik tepung gandum+setengah sudu soda, bancuh dengan air macam nak buat cucur..tambah garam secukup masin..hehe
Dalam bekas lain, sediakan tepung gandum kosong...
Amik udang tadi, celup dalam tepung gandum yang dibancuh, angkat pastu masuk pulak dalam tepung gandum kosong. Gaul-gaul bagi rata, terus goreng dalam minyak yang panas..
Dah kekuningan, boleh la angkat..
Kalau nak buat sotong, tukar je la udang tu..cara sama je..
Taraaaaaaaaaaaaa...jadi la udang goreng tempura rangup.........
Gila...bertahun aku cuba buat udang goreng tempura ni tak pernah jadi..asyik la tepung tu tak melekat..........sekarang...............perghhhhhhhhhh...walllaaaaaaaaaaaaa.....
Selamat mencuba...kalau korang tak suka, p cari resepi lain..ngeh ngeh ngeh...
Mendeley Advisor
9 years ago
0 comments:
Post a Comment