Monday, December 6, 2010

Sedikit Tazkirah Tentang Solat

Oleh kerana harini cuaca agak lembap..maka aku pun ade sedikit lem.... kakakaka..perubahan mood adelah mengikut perubahan cuaca.. kalau cuaca hot maka aku pun akan hot...AWASSS!!!

Meh la baca sikit kisah di bawah ni..buat renungan dan peringatan utk diri sendiri dan kekawan yang baca..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah ...
Kisah Benar..
Kisah yang boleh kita renungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini.

Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.
Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia. Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati se ekor ular yang berwarna Hitam sebesar peha bersisik tebal telah berada di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut).
Subhanallah..
Keadaan ular tersebut amat menggerukan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ (8 km Jauhnya). Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya Ular Hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ.
Allahuakbar …
Mereka mengambil keputusan untuk memindahkan serta mengangkat ular tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu (yang peliknya Ular Hitam itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka).
Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk meluru ke dalam kubur wanita itu. MasyaAllah (seperti menjunam kedalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur). Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana Ular Hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu.
Subhanallah.Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan Solatnya.
Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah. Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat.

Bagaimana kalau tak solat..?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

***terus seram sejuk bila baca kisah ni..aku ni selalu jugak lewat2 kan solat..huhu..mari la sama-sama kita memperbaiki diri kita...jgn tunggu esok/lusa/tahun depan....tapi sekarang jugak!!!  HIJRAH...

Selamat Menyambut Awal Muharram..  ; )


3 comments:

Fatima Saiful said...

btol laa~huhuhu.malu nk ngaku,aku pon
selalu lewat2kan solat.tmbh kalo subuh..skrg subuh before 6..selame nih mmg set jam kol 630am..kdg2 bgn 630lebey sket je da terang.uwwaaa!!!!!seb bek ko bg tazkirahnih...tersedar aku!

dorin said...

aku pong take...kalau hari cuti subuh mesti dh cerah..huuh..tapi solat jugak sbb dlm bilik gelap lagi..teruk betul..grrrr

hu[d]etx said...

terberdebar sekejab..Insap..