Wednesday, April 20, 2011

Semalam makan Kuew Tiow Kungfuuuu

Not bad jugak cubaan pertama memasak kuew tiow kungfu....

Sonang sehhhhh...hahaha..boleh selalu makan lepas ni..tapi kene sentiasa sediakan sambal kicap supaya lebih kawwww...

Bahan-bahan:

Kuew tiow setengah paket (untuk 2 orang mkn)
Telur 2 biji
Garam

Kuah
Bawang putih 2 biji
Bawang merah/besar (optional)
Halia (optional)
kiub ayam/stok ayam 1 ketul
Sos tiram
Pepper
Seafood/ayam
Tepung jagung
Sayur mayur--carrot+bunga kobis+sawi+baby corn dll
Cili padi beberapa biji

Cara nak masak

Macam aku, aku goreng kuew tiow tu dulu...
Amik 2 biji telur...pukul sampai lebam....masuk la secubit garam...pastu basuh la kuew tiow tu..amik separuh dari plastik (bajet utk 2orang makan) masuk dalam telur tadi.. gaul2 sikit dgn sudu...g goreng dalam kuali...
ikut korang la nk goreng sampai garing ke tak garing ke rentung ke...masa nak goreng tu tuang minyak sikit je..sesudu pun cukup..jimat minyak...kehkehkeh.. dah siap angkat letak bawah tudung saji..

Kuah pulak..
Memula panaskan minyak sesudu besar...masukkan bawang putih yang diketuk tu..aku campur halia 2 hiris kurus...dah naik bau..masukkan udang ke ayam ke...pastu masuk pulak sos tiram...jangan banyak..kang masin...pastu masuk la air banyak mana yang nak...agak2 je la wei....tak reti nak ukur...masuk sayur2 keras...pastu kiub ayam...pepper kalau ada...garam.....macam aku...sebelum nak tutup api tu baru masuk tepung jagung...bancuh dgn air dulu tau... semalam aku main masuk je tepung tu tak berbancuh..udah berketul2 jadinye...hehe...rasa la sikit.....eh..kalau nak pedas, masukkan cili padi k...agak2 sayur dah empuk, boleh angkat..tuang atas kuew tiow telur tadi. ...

Pastu makan ...jangan lupe baca doa makan pulak..

Sebenarnya, ikut suke la nak masuk ape dulu pun...aku pun tak pandai sangat...kalau rasa nak masuk pepper di akhir waktu pun ikut la...ai tak kisah..janji buleh makan..

Ni hasil semalam..

Amacam?? Ade BERAN??? ngeh ngeh ngeh



Datang ofis pagi ni baru teringat semalam masa masak lupa masukkan pepper dgn sos tiram...........hahahaha..tapi rasa ok je...

Terima kasih kat boss sebab bagi resepi..

Harini tak tau nak masak ape pulak... mungkin ikan sweet sour kot...sonang...


1 comments:

zie said...

mekasih umi uqael...suka sgt mkn kuew tiow kungfu ni, tp biasa beli je la..hehe..nmpk mcm simple je, leh la try wt nnt...thanks kongsi2 resepi ni...:))