Friday, August 12, 2011

Makan roti berjala

Semalam bukak puasa makan roti jala yang dibuat sendiri..

Selama ni saya dok ingatkan buat roti jala adalah sangat susah...hahaha..pity me..

Ni kali kedua try...sedap...cicah pulak dengan kari ayam kemarin...marbelessss...pastu tambah awesome sebab hasil tebaran peluh tangan en suami.. kehkehkeh..

Gambar semalam..




Resepi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
Garam
Pewarna masakan kuning (Serbuk kunyit pun aci)

Masuk je semua bahan tu dalam bekas... gaul2 sikit macam nak buat cucur tu...pastu masuk dalam blender kasik blend halus mulus...kalau agak2 pekat lagi, tambah la air.. bancuhan dia memang cair tau...
Kalau tak nak letak telur pun boleh..masa first time buat tak letak telur pun..so roti jala tu boleh jadi macam rangup sikit bahagian luar roti tu...

Tips :
1) Sila tapis bancuhan tu lepas dah blend k..kalau tak tapis, alamatnya memang tersangkut2 la time nak keluar dari acuan tu..
2) Masa first time buat aku tak gaul dulu kat luar bancuhan tu..terus campak bahan masuk dalam blend and blend..pastu terus masak..tak tapis..bancuhan jadi tak smooth...tak halus mulus...

Sekian je...resepi kari ayam cari sendiri..  =P








1 comments:

ayza ukashah... said...

wakaka..hebat tol la ko....hehe...