Thursday, September 22, 2011

Iman Uqael @ 1 year 2 mths



Assalamualaikum....

Lama tak update pasal anak bujang kesayangan ni...hihihi...almaklum la..rajin kan..

So, hari ni nak bebel pasal si kenit ni...

Iman dah jalan laju dah...boleh main kejar-kejar dah dengan dia...tapi kalau baru bangun tidur dia macam tak stable sangat bila berdiri..hehehe...mamai kan...

Dah pandai cakap 'nak'.... pandai tunjuk-tunjuk....semua benda pun dia tunjuk... sekarang terbaru dah pandai geleng-geleng... nak pun geleng...tak nak pun geleng...hahaha..dulu masa pandai angguk tau pulak bila kita tanya 'nak milk?' dia akan angguk kalau nak..kalau tak nak, dia buat tak tau je...hehe

Pastu, dah pandai main....sekarang ni asal balik je rumah, terus pergi main push car dia...ntah mimpi apa ntah 2-3 hari ini..kalau tak, tak heran pun kat push car tu...

Bila dia ambil barang and then kita cakap 'put back' pun dia faham...dia akan letak balik tempat asal....pastu as parent pandai la kita puji dia kan..cakap 'Uqael good boy...genius Uqael' hahahaha...pastu clap clap...dia pun akan clap...dia paham la tu kita puji dia...

Kalau dalam kereta pulak, dia dah pandai bukak/tutup sendiri drawer kat dashboard tu... kalau dia sepahkan, suruh la dia put back...then dia akan put back barang-barang..tapi kalau mood dia tengah degil, memang dia buat tak tau je la...

Lagi..emmm...pandai mengamuk lembik-lembik badan..ni 2 minggu lepas la ni..memang menguji betul la...mula-mula layan jugak la..tapi bila hari-hari macam tu, kitorang buat tak tau je la...menangis la kat bawah tu...memang boolayan...hihihi...kang kejap je dia dah bangun balik...

Sekarang ni lain pulak...bila dia dah pandai jalan kitorang pun macam jarang la nak dukung dia dalam rumah.. masalahnya dia punya bijak kan...dia bergayut kat kaki kita..bila kita pegang je tangan dia, terus dia angkat kaki dia....lipat kaki tak bagi kena lantai...suruh dukung dia...kita nak lepas pun tak boleh sebab kaki dia tak jejak lantai...hahahaha..nak tak nak terpaksa la dukung jugak..

Nanti kalau ingat aku tambah lagi...hehehe

Sekian..



2 comments:

juelee said...

hoho semua ko sebut kat atas tu sama je ngan peel rayyan.. cuma rayyan tak pandai jalan lagi la.....

ayza ukashah... said...

smart boy...sile kerjakan umi and abah supaya mereka xtra eksesais ye uqael