Tuesday, January 4, 2011

Iman Uqael dan Makan

Anak i dah start mamam....................

Belum 6 bulan pun..tapi dah bagi makan.. sebabnye kebetulan aku cuti seminggu last week..so sempat la ajar si kecit tu makan..

Memang comot jugak la masa makan tu..hihihi..

Menu : Bubur nasi + kentang...blend  (menu aku ni salah ni...sebab both carbo...) ni je yg ade kat dapur..hehe

Meh tengok gambar...


mula-mula makan

dia dah rasa pelik dah

terpaksa telan jugak

gigit sudu




Bila dia dah tak nak makannnnnnnnnnnnnnnn................

mula-mula muka macam ni

pastu terus muka macam "oo....sudah la ummi...saya takmo dah..."


Seronok bagi uqael makan...1st time buat memang cair la bubur tu..aku campur susu sikit..bagi ada rasa yg dia familiar...yg lagi best sebab walaupun first time bagi makan, ia idok la sedasyat yg aku imagine...dia takde la menyembur2 makanan tu...ok je..cuma bila bagi air masak je dia macam tak minat..sebab plain je kot.....

 eh..korang jangan usha perut uqael tu lama-lama tau...hahahahahaha...
So, berakhir sudah perjuangan aku pada usia uqael 5 bulan 20 hari untuk fasa pertama exclusive breastfeeding uqael....ALHAMDULILLAH...rezeki dari Allah untuk Uqael..

Tapi lepas ni tak tau la........................ huuuuuuuuuuuu...nanti aku cerita..


6 comments:

juelee said...

muka tu cam menggambarkan tak syedapp aje.. ummi masak apa nie? hahha

dorin said...

hoho...mmg tak sedap pun jue... nnt ko buat tok rayyan pun ko akan rs mcm 'oh..kesiannya anak aku mkn bende nih' hahahahahaha... tp nak buat mcm mn kan.,.mmg takle letak garam/gula..ikan bilis tu nnt la baru letak..awal lagi..

mawar said...

tu diaa..ketul berketul ketul :D

tahniah kerana berjaya fasa pertama (fully BF 6bln)! doakan sy berjaya juga

Fatima Saiful said...

kentang sgt bagus...mmg selalu aku bubuh nasi+kentang. kentang bukan sekadar karbo dorin..mcm2 ade.tp aku tak hafal laa. but skdr kentang+nasi da memadai.yurp, tak payah laa bubuh garam bagai. kentang tuh da cukup masin. eh nanti kan, ko cube labu.lagi bes!manis+masam semua ade..;)
dulu ingt lagi, bile aqil tak abes...Din laa tukang abes mkn.adelaa gaye mcm Uqael tuh.hahaha..aku paksa!!!!!!pnah sekali aku suapkan puding roti aku buat. esok tuh die bebel2 cakap.."kate smlm nk buat puding roti". aku cakapla, laa..yg smlm aku suap tuh ape...die ingt aku suap smlm tuh mknn Aqil.hahahah!!sebab da selalu tukang habiskan mknn Aqil..:D

terungceweng said...

berlapis2 perut tu...membesar sggh...:)..bgs ummi....hehehhe

cikShomel said...

wahhh perut dia....berlapis-lapis..berat ke tak nak dukung klu cam ni...hehe