Monday, January 24, 2011

Update Breastfeeding Journey

Hiiiii............rindu nak update blog dengan berblog walking..gile tak sempat..huhuhu...kerja ofis tetiba menimbun urgent semuanya..**tensi** aku suke Blog walking..sebab dapat menenangkan pikiran..korang sama tak macam aku?? hahaha..kekadang baca blog orang boleh dok tergelak tersengih depan lappy...  dah macam tak betul dah...

ok ok..dah lari dari tajuk..

dah lama nak update cerita pasal breastfeed ni..ni baru berkesempatan..

Dimulakan dengan gambar ni...Ape yg korang dapat simpulkan?? hahaha..sebok suruh org buat kesimpulan...


SEBELUM


SELEPAS


AMACAM?????????????????????????????????????????????????

ok..tu aku nak tunjuk bahawasanya stok frozen EBM aku dah habis licin pada ketika iman uqael berusia 6 bulan 2 hari....

huhuhuhu....sedih!!! tskkkkk tskkkk...

Sehari aku hanya berjaya produce paling banyak 5 x 4 oz susu.tapi tiap2 hari si kecik tu perlukan 7 @ 8 x 4 oz untuk meneruskan tumbesaran..haaaa...mana la stok aku tak abih.. yg pump arini memang kompem tak cukup untuk kegunaan esoknya..kena topup dgn frozen..so memang la aku tak sempat nak buat stok baru pun...

Dan pada usia si kecik itu 6 bln 3 hari, terpaksa la aku topup dgn formula milk.. ; (  

tapi perjuangan masih belum selesai..selagi breastmilk masih ade, selagi tu la aku akan bagi pada uqael... hak dia kan...

Aku tak pernah try lagi makan any pills untuk tambahkan susu..macam takut2 sikit.. kalau makanan pulak ade la a few yang aku try..tapi memang tak berkesan...yang femes2 macam longan kering dgn kurma pun memang takde kesan..jenuh jugak nak carik makanan ape yg sesuai dengan badan ni.. air sengkuang cina tu belum try..nanti try..

Huhu...korang semua yang mana still fully BF anak-anak korang, teruskan perjuangan ye...aku dapat exclusive 6 bulan pertama pun dah bersyukur tak terkira... alhamdulillah...tahniah kepada mommies yang berjaya breastfeed anak-anak selama 2 tahun..HEBAT!!!!! SANGAT HEBAT!!! yang tak berjaya macam aku ni..takpe la...**pujuk diri sendiri nihhh**... still teruskan perjuangan..korang pun hebat jugak...hehehehe....

"Susu ibu adalah yang TERBAIK buat bayi anda" quote ni ade kat tin formula milk..kahkahkah..

Sesiapa yang cakap FM lagi bagus dari susu ibu tu memang nak kena suruh jalan itik dari johor sampai ke penang....!! grrrrrrrrrr...








6 comments:

~ US *_* ~ said...

dorin...aku pye stock skt je wpon cuti 3bln.sekali perah dpt 3/3+ oz jek.isk2..hrp2 hannah dpt bf smpai 6 bln..lg bek klu dpt sethn. :(

Fatima Saiful said...

nk sedapkan hati ko,dorin...aku sempat fully BF Aqil sampai 5bulan je...huhuhu(kire ko hebat lagi)...pastu campur sampai die setahun(susu FM hny kat nurseri je)...lepas setahun TOTALLY susu lembu.sgt sedey weh!!tmbh setiap kali nk beli FM, dahlaa duit keluar...part membace "quote" kat tin tuh laa lagi aku rs sedey!!!:(

dorin said...

piot: boleh tu...jaga makan.macam aku belasah je makan sume benda..boleh2...
take: aku rs bakal jd macam ko la nnt...huhuhu..ntah2 tak sampai setahun...

juelee said...

hu aku sangat sedey baca entri nie

dorin said...

jue : tetiba aku pun sedih bila ko cakap ko sedih...tsskkkkk... ;(

Ainul said...

YANG PENTING KITA DH BERUSAHAKAN :)